В 2015 році на Буковині зареєстровано два випадки ботулізму
В Чернівецькій області з початку 2015 року двоє людей захворіло на ботулізм, і ще одного пацієнта було госпіталізовано з підозрою на цю хворобу. Загалом, в період з 2010 по 2014 роки на Буковині було зареєстровано 17 випадків захворювання на ботулізм, в одному з яких мав місце летальний наслідок. В числі захворілих було двоє дітей віком до 17 років. Рестроспективний аналіз доказав, що захворюваня виникли після вживання продуктів домашнього виробництва, тобто в побуті. Причиою захворювання послужило, власне, вживання домашніх консервів — м’ясних паштетів та тушкованого м’яса, копченого м’яса та риби, домашньої ковбаси та квашених грибів.
Нагадуємо, що ботулізм вигникає через отруєння бактеріями ботулізму, які вділяють особливі токсини. В результаті даної хворобти нервова система отримає важкі ураження. Збудник хвороби — Clostridium botulinum — знаходиться у ґрунті і не боїться впливу високих температур. Власне, йому не страшне кип’ятіння протягом п’ти годин. При температурі 120 градусів збудник гине лише через 30 хвилин. Ботулотоксим — це одна з найсильніших отрут, які існіють в природі, і саме їх містять бактерії Clostridium botulinum. Інфікуватись можливо через вживання неправильно консервованих продуктів, грибів, м’яса тощо, а також різноманітної риби та м’яса, яка була приготована без точного дотримання технології. Щоб уберегтись від хвороби, варто відмовитись від вживання продуктів, які мають ознаки газоутворення — здуті кришки або деформовані банки з металу. На смаку, зовнішньому вигляді та запаху змін немає. Інкубаційний період складає від 2 ло 5 діб. В найважчих випадках він скорочується до доби. Первинними ознакми хвороби є нудота, біль в животі, блювання та рідкі випорождення. Характерне для ботулізму порушення зору — предмети можуть двоїтися, перед очими немов з’являється сітка, що пояснюється паралічем м’язів ока. З ковтанням виникають проблеми, виникає спрага, порушення тембру голосу, в горлі відчувається «грудка». Через ураження ковтальних м’язів може виникнути дихальна недостатність, яка в складних випадках призводить до смерті. В деяких випадках може виникати зараження крові, запалення легенів та ураження м’язів серця.
Профілактичні засоби ботулізму — це дотримання правил гігієни, відокремлення сирої продукції від приготованої, ретельна термічна обробка, правильні умови зберігання. Варто знати, що потенційну небезпеку мають у собі герметично закриті консерви, особливо це стосується грибів. Очистити їх від частинок ґрунту зазвичай повністю дуже важко. Тому рекомендується кип’ятити гриби перед вживанням консервів протягом 30 хвилин. При деформації чи роздутті банки або кришки консервів варто утриматись від вживання консервів. В місцях стихійної торгівлі консерви краще не купувати. Якщо виникли перші ознаки захворювання, необхідно терміново звернутись за допомогою лікарів.
Ще новини Чернівців
Обещали погасить кредит и выманили 50000...
Дознаватели полиции расследуют обстоятельства совершения мошенничества в ...
Статистика результатов работы полиции Буковины за...
Буковинские полицейские проанализировали результаты своей работы за январ...
За покушение на убийство буковинские полицейские...
Во время неожиданно возникшего между двумя мужчинами конфликта, один из них ...